verottomatkorvaukset

Verottaja on päättänyt vuoden 2017 verovapaista matkakustannusten korvauksista. Kilometrikorvaus laskee kahdella sentilla 0,41 euroon ja lisäksi kokopäivärahaan ja ateriakorvaukseen tulee pieniä muutoksia.

Olen huomannut, että moni yrittäjä ei viitsi pitää työmatkoistaan kirjaa ja jättää siten hänelle kuuluvat verovapaat korvaukset nostamatta. Itsekin syyllistyn tähän erityisesti lyhyillä työmatkoilla. Mutta koska tällainen mahdollisuus on myös yrittäjien käytössä, suosittelen kaikille sen hyödyntämistä.

Osakeyhtiönä toimiva yrittäjä

Jos yritysmuotosi on osakeyhtiö, voit maksaa itsellesi kilometrikorvaukset ja päivärahan aivan kuin olisit palkansaaja. Sinun on kuitenkin pidettävä asiallista matkapäiväkirjaa, josta selviävät matkan alkamis- ja loppuaika, reitti, kilometrit. Mielestäni on hyvä lisäksi merkitä esimerkiksi kenen asiakkaan luona on ollut käyntiä tai mikä on ollut matkan tarkoitus. Itselläni käytössä on excel-pohja, joka samalla laskee kilometrikorvauksen ja päivärahan suuruuden. Kirjaamiseen menee enintään minuutti.

Sama koskee myös avoimen- ja kommandiittiyhtiön yhtiömiehiä eli matkakustannukset voi korvata verovapaasti kuten vieraallekin palkansaajalle.

Toiminimiyrittäjä voi vähentää matkakulut verotuksessa

Jos toimit toiminimellä, et voi maksaa itsellesi verovapaita kilometrikorvauksia tai päivärahoja. Voit kuitenkin vähentää matkakulut verotuksessasi, joten sinunkin kannattaa ehdottomasti pitää kirjaa työmatkoista ja ajopäiväkirjaa. Saat siis nk. lisävähennyksen verotuksessa, joka on verottomien päivärahojen ja kilometrikorvausten suuruinen.

Jos autosi ei kuulu yrityksen varoihin, voit vähentää kilometrikorvaukset toteutuneiden kilometrien mukaan. Tällöin autokuluja ei kuitenkaan voi kirjata kirjanpitoon.

Jos autolla on yrityksen ajoa yli 50 %, et voi tehdä lisävähennystä, mutta voit vähentää autosta aiheutuneet todelliset kulut, jotka on vähennetty myös kirjanpidossa.

 

%d