lankakera

Meinaatko myydä tekemiäsi tuotteita pienimuotoisesti? Tarjoatko palveluksiasi, kuten siivousta, kaupassa käyntiä tai hierontaa tuttaville sopuhintaan? Milloin näistä pitää maksaa veroa? Ja mitä veroa?

5.000 euron verovapaa raja tuloverotuksessa

Voit myydä omassa tai perheesi käytössä olleita (tavanomaisia) tavaroita verotta, jos myynnistä saatu voitto on yhteensä enintään 5.000 euroa vuodessa. Tämä koskee siis käytettyjä tavaroita, joiden tavallisin myyntipaikka on jonkinlainen kirpputori. Verovapaus ei siis koske uusia myyntiin tehtyjä tavaroita, kuten vaatteita, villasukkia, puutöitä tms.

Käytössäsi olleita tavaroita voit siis myydä verotta, jos myyntivoitto ei ylitä 5.000 euroa. Myyntivoittoa syntyy, kun myyt tavarasi kalliimmalla kuin olet ostanut. Jos myyntivoitto on yli 5.000 euroa, maksat rajan ylittävästä osasta veroa.

Myyntiin tarkoitetut tavarat ja palvelut

Jos aiot valmistaa vaikkapa villasukkia myytäväksi, maksat myyntivoitosta veron. Em. 5.000 euron raja ei siis koske tällaista toimintaa. Toimit tulonhankkimistarkoituksessa, joten maksat voitosta tuloveroa. Myyntihinnasta voit vähentää siihen kohdistuvat kulut. Villasukkatapauksessa kuluja olisivat ainakin langat ja puikot, jos prässäät sukat, niin silitysrauta ja -lauta olisivat myös vähennettävissä. Jos myyt tuotteitasi internetissä jollakin kauppapaikalla, voisit vähentää tietokone-, netti- ja postituskulut.

Kaikenlainen palveluiden myynti on veronalaista. Jos tarjoat hierontaa kavereillesi pientä maksua vastaan, on tulo veronalaista. Myyjän tai palveluntarjoajan ikä ei vaikuta asiaan, vaan jos 13-vuotias lapsesi tekee naapuruston lumityöt, ovat siitä saadut korvaukset veronalaista tuloa.

Jos tarjoat palveluita, voi myös ostajalle tulla velvoitteita. Riippuen, onko kyse palkasta tai yrittäjälle maksettavasta työkorvauksesta, voi maksaja olla velvollinen perimään ja tilittämään korvauksesta veroja sekä sosiaaliturvaan ja vakuutuksiin liittyviä maksuja.

Arvonlisäverotuksessa raja on 10.000 euroa

Arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa, jos myynti on alle 10.000 euroa vuodessa.  ALV:n joutuu maksamaan takautuvasti, jos 10.000 euron raja ylittyy. Siksi kannattaakin rekisteröityä ALV-velvolliseksi, jos on mahdollista, että raja ylittyy. Tällöin saat myös vähentää ostoihin sisältyvän ALV:n ja jos vähennettävää ALV:a on enemmän kuin maksettavaa, saat palautusta.

Jos olet rekisteröitynyt ALV-velvolliseksi, mutta myyntisi jää alle 10.000 euroa, saat maksamasi ALV:n kokonaan takaisin, kun haet huojennusta. Maksamastasi ALV:sta voit saada osan takaisin aina siihen saakka, kunnes liikevaihto ylittää 30.000 euroa.

%d