aika

Rikosoikeuden kantavia periaatteita on syyttömyysolettama. Todistustaakka rikosasioissa on aina syyttäjällä ja epäiltyä on pidettävä syyttömänä, vaikka epäiltäisiin todennäköisin syin. Epäillyn ei siis tarvitse todistaa syyttömyyttään välttyäkseen rangaistukselta. Verotuksessa on toisin! Sinun pitää näyttää syyttömyytesi tai -ainakin niin useimmiten verohallinto näyttötaakkasäännöksiä tulkitsee – muuten verotetaan.

Se selvittää, jolla paremmat edellytykset

Lain mukaan veroviranomaisen ja verovelvollisen on osallistuttava mahdollisuuksiensa mukaan asian selvittämiseen. Kuitenkin niin, että pääasiallinen selvitysvelvollisuus on sillä, jolla on siihen paremmat edellytykset. Tulkinta on tietysti, että veroviranomaisen ei tarvitse hankkia näyttöä itse, vaan se voi tehdä johtopäätöksensä hyvinkin hajanaisten tietojen valossa. Tällöin verovelvollisen tehtäväksi jää näyttää, että asia on toisin.

Lähtökohtaisesti yrityksellä katsotaan olevan paremmat edellytykset selvittää omaa toimintaansa, mikä on otettava huomioon kaikessa yrityksen liiketoiminnassa esim. sopimuksissa ja tietysti myös kirjanpidossa. Kun haluat hoitaa asiasi niin, että myöhemmin niistä ei koidu ongelmia, dokumentoi liiketoimet kunnolla. Säilytä papereita ennemmin liikaa kuin liian vähän.

Myös kirjanpitäjällä ja tilintarkastajalla on asiassa vastuu. Haluat varmasti palvella asiakastasi mahdollisimman hyvin? Silloin huomautat sopimuksen puuttumisesta tai epäilyttävästä kuitista. Sinulla on sellaista verotuksen ja taloushallinnon asiantuntemusta, jota asiakkaallasi ei ole.

Verottamiskynnys – onko sitä?

Verottamista kynnystä ei tavallaan ole – ei ole säädetty mitään varteen otettava epäilystä tai muuta sellaista verovelvollisen kannalta kynnystä nostavaa tekijää. Tavallisesti näyttökysymyksissä verotuspäätöksiä perustellaan sanaparein ”voidaan katsoa”, ”käsityksen mukaan”, ”voidaan olettaa”, ”selvityksen puuttuessa” jne.

Näyttö on verotuksessa tärkeä ja siitä on hyvin haastavaa riidellä verotuspäätöksen jälkeen. Siksi yrityksen toimet olisi lähtökohtaisesti dokumentoitava niin huolellisesti, ettei veroviranomaiselle tulisi syytä epäillä verovelvollisen vilpittömyyttä.

Haluatko kuulla lisää?

Järjestän perjantaina 18.11. Lahdessa tilitoimistoille, tilintarkastajille ja muille aiheesta kiinnostuneille ilmaisen koulutustilaisuuden ”Näyttökysymykset verotuksessa – case esittelyin”. Katso lisätiedot ja ilmoittaudu täällä tai sähköpostilla tiina@rantalataxlaw.com. Ilmoittaudu viimeistään 10.11., paikkoja rajoitetusti.

%d bloggaajaa tykkää tästä: